Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Hvedepriserne trådte i går vande, mens efterspørgslen på den ene side forbliver stærk, og produktionsbekymringerne på den anden side er let aftagende. Vigtige russiske vinterhvede regioner har modtaget nedbør, og markarbejdet er genoptaget for fuld damp. Det attraktive prisniveau, kombineret med en svag russisk rubel, øger incitamentet for at tilså så mange vinterhvedearealer som muligt. Tempoet i den russiske vinterhvede tilsåning er foran sidste års niveau, med i pt. 18 mio. hektarer. Fortsat gunstige vilkår, bør være med til at lette presset for kommende høst, hvor øgede arealer, delvist vil opveje lavere udbytter. Imidlertid forbliver det til den tørre side de kommende par uger. Derfor er der stor uenighed om konsekvenserne for den russiske produktion. Optimisterne fastholder, at udsigten til rekordstore arealer vil føre til en rekordstor produktion, fordi udbytterne vil rette sig over sæsonen. Andre mener, at de øgede arealer ikke vil kunne opveje lavere udbytter, og venter en produktionsnedgang i niveauet 10%. Om de gunstigere russiske forhold er nok til at dæmpe frygten i markedet, er spørgsmålet. Markedet reagerede yderst afdæmpet på opblødningen i det russiske, hvor møllehveden lukkede omkring uændret. Det indikerer, at det ikke er tilstrækkeligt med positivt nyt, til at tæmme priserne, og tyder derfor på, at opturen ikke er helt overstået endnu.

Med til at understøtte hvedemarkedet er et produktionsmæssigt udfordret majsmarked. Fodermajs til eksport ud af Ukraine ramte denne uge højeste niveauer siden maj 2014, ifølge UkrAgroConsult, med en stigning på 17% siden ultimo af september. 'Ukrainian Grain Association' sænkede for nyligt deres eksportestimater til 27,2 mio. tons. Seneste produktionsestimat lyder nu på 32,5 mio. tons, ned fra 36,5 mio. tons sidste år.

I sojakomplekset er det skråen der i øjeblikket trækker læsset og steg i går næsten et par procent, og dannede en ny top for denne sæson. Sojabønnerne fulgte trop, men formåede ikke at sætte en ny top, til trods for at fondene fortsatte med at øge deres positioner med tæt ved 7.500 nye kontrakter. De brasilianske FOB-præmier til Chicago er kørt massivt op, hvilket indikerer at varer til eksport er udsolgt, og resterende varer holdes til den indenlandske crush-industri. Med et ligeledes lavt aktivitetsniveau ud af Argentina, er USA i øjeblikket den eneste store eksportaktør. En forsinket brasiliansk tilsåning, får de brasilianske præmier til at stige på ny høst, og holder de amerikanske varer konkurrencedygtige frem til februar, forhold der holder hånden under bønner og skrå. Kinas sæsonbestemte efterspørgsel på amerikanske bønner er på vej mod sin afslutning, og uden produktionsmæssige forstyrrelser på den sydlige halvkugle, bør stigningspotentialet aftage fra årsskiftet. Men La Niña spøger fortsat.

Rapsfrøene viste i går pæne takter, og tangerede den tidligere top for sæsonen i 395€, trods pres fra det fossile oliemarked, hvor råolien lukkede 3% lavere. Det påvirkede mest af alt sojaolien der faldt marginalt, mens en svagere canadisk dollar forbedrer konkurrenceevnen for eksporten af canolafrø, og supporterer priserne. Trods et råoliemarked uden retning, viser palmeolien positive takter her til morgen, på en kombination af faldende produktion og stabil efterspørgsel fra Indien og Kina, og det skaber optimisme om, at gårsdagens niveau i rapsfrøene kan opretholdes i dag.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce