Kuhn Vari Master 182 er en liftophængt vendeplov, der har hydraulisk stensikring og er med hydraulisk indstilling af furebredden.

Franske Kuhn blev grundlagt i 1828 af Joseph Kuhn, og startede som en beskeden landsbysmedje. Virksomheden var specialiseret i fremstilling af vægte og vejningsapparater, indtil den flyttede til Saverne i 1864, for at starte en fabrik til produktion af landbrugsmaskiner.

I 1987 bliver Huard, som er en af Europas førende plovfabrikanter, en del af Kuhn Group og danner grundlag for Kuhns succes inden for deres udvikling af plov-programmet.

Trinløs regulering

Kuhn Vari Master 182 er en rigtig sværvægter. Ploven er bygget op omkring den 180 x 180 millimeter hovedramme hvor der er svejset en trekantforstærkning på siden, hvor belastningen er størst. Det er med til at gøre ploven uhyggelig stærk, men er også med til at gøre ploven tungere. Ploven er bygget til de større traktorer med stor liftkapacitet og trækkraft, med over 300 hestekræfter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Her er virkelig en stærk og robust plov-serie som er bygget til de store traktorer. Den store hovedramme gør den femfurede plov til et solidt stykke værktøj når det gælder pløjning, konstaterer Casper Larsen, indehaver af Midtfjord Agro.

rich-media-2
På Kuhn-sprog betyder "Vari" trinløs indstilling af furebredden, som denne plov også er udstyret med.

På Kuhn-sprog betyder "Vari" trinløs indstilling af furebredden. Indstillingen sker hydraulisk fra førerkabinen. Systemet giver føreren mulighed for at tilpasse arbejdsbredden, når der skal pløjes ind mod skel, eller i skiftende bonitet.

De bevægelige dele til indstillingen af arbejdsbredden er placeret indvendig i den kraftige hovedramme, hvor delene ligger godt beskyttet.

Affjedret tårn

Kuhn Vari Master 182 er udstyret med et affjedret tårn. Optidrive kalder Kuhn systemet, der består af et todelt tårn og to hydraulikcylindre.

De to cylindre absorberer de stødbelastninger, der opstår, når man kører i transport med ploven. Systemet beskytter både traktoren og føreren mod de værste stød.

rich-media-3
Det affjedrede tårn på Kuhn Vari Master 182, set hos Midtfjord Agro.

Ploven er også udstyret med en memory-ventil som folder ploven ind, inden den vendes rundt og derefter folder ploven ud igen til den tidligere indstilling.

Nye modeller

Afløseren til Kuhn Vari Master 182 går under navnet Kuhn Vari Master 183. Ploven er fortsat med affjedret tårn og variabel furebredde, hvor alle de bevægelige dele stadig ligger gemt inde i den kraftige hovedramme med dimensionerne 180 x 180 millimeter. Vari Master 183-serien fås fra 5 til 7 furer, monteret i liften, og er alle godkendt til traktorer over 300 hestekræfter.

Kontroller tryk og utætheder

Denne Kuhn plov er udstyret med affjedret tår som skal absorbere de stød der kommer når ploven er hævet, men man skal sikre sig at der er tryk på affjedringen. Hvis der mangler tryk på beholderne, kan det skyldes utætheder i systemet og dermed opnås effekten ikke.

- Det er nemet at tjekke trykket, da der sidder et manometer på ploven, hvis ikke trykket er i orden virker affjedringen ikke som den skal. Hvis trykket er faldet fordi at ploven har stået stille for længe kan det hæves ved at monterer hydraulikslangerne til beholderen og dermed pumpe den op på det ønsket tryk, forklarer Casper Larsen.

Beskyt memory-ventilen

Memory-ventilen sørger for at ploven folder ind under vending og igen folder den ud til den ønskede arbejdsbredde, men ventilen er følsom når det gælder fremmedlegemer i olien. Derfor anbefaler Casper at man eftermonterer et filter på hydraulikslangerne.

rich-media-4
- Filtrene er en billig investering, men kan spare dig for mange penge. Foto: Emil Samsø Møller.

- Et filter på hydraulikslangerne er med til at forlænge levetiden på denne ventil, og på de ældre plove en det ikke standart fra fabrikken, så derfor er det en rigtig god investering at eftermonterer disse filtre. Det kræver ikke noget stort arbejde og koster meget lidt i forhold til hvis memory-ventilen derimod skal udskiftes.

Landhjulet kræver opmærksomhed

Landhjulet på denne plov er i den store ende, dog ikke det største til denne model, men landhjulene er blevet så store og tunge at hvis dæmperfunktionen ikke virker optimal, skader det både landhjulet og ploven.

- Landhjulene er blevet tungere, og dermed skal der også være fokus på at dæmperfunktionen virker som den skal. Hvis ikke dæmperen virker kan det ende med at gå ud over ploven og beslaget til landhjulet kan revne, fortæller Casper Larsen.

rich-media-5
Landhjulene er blevet så store og tunge at hvis dæmperfunktionen ikke virker optimal, skader det både landhjulet og ploven. Foto: Emil Samsø Møller.

Landhjulet er placeret på siden af rammen ved den fjerde fuge og ikke bag på rammen, det er med til at gøre ploven lettere da vægten kommer tættere på traktoren, men er også med til at gøre pløjningen nemmere ud til skel, da landhjulet ikke kommer så langt fra ploven som ved bagmontering.

Kraftig plov

Ploven er meget kraftig, og kødbenet eller H-stykket er opbygget i specielt støbegods som er med til at øge styrken i ploven. Selvom og det er bygget stærkt skal man stadig kontrollerer bøsningerne i begge ender er i orden og der ikke er slør.

rich-media-6
H-stykket er opbygget i specielt støbegods som er med til at øge styrken i ploven. Foto: Emil Samsø Møller.

- Det er vigtigt at se efter om bøsningerne er i orden, da slidte bøsninger øger sliddet på ploven og derfor mindsker man lavetiden på ploven hvis ikke de er i orden, understreger Casper Larsen.

Koniske lejer

Vendehovedet er med koniske lejer, og derfor kan man spænde lejerne sammen og dermed forlænge levetiden på både lejer og vendehovedet. De koniske lejer giver derfor mulighed for at man i stedet for at skal skifte lejer i stedet kan spænde det mere sammen i de fleste tilfælde.

rich-media-7
- Det er lidt unikt den måde vendehovedet er bygget op på en Kuhn plov, og vi oplever stort set aldrig problemer med dette, siger Casper Larsen. Foto: Emil Samsø Møller.

- Det er lidt unikt den måde vendehovedet er bygget op på en Kuhn plov, og vi oplever stort set aldrig problemer med dette, selv på ældre plove. De koniske lejer kræver dog samme opmærksomhed som almindelige lejer i et vendehoved, og jeg vil anbefale at man mindst en gang om året spænder det op. Der skal ikke være slør men det skal heller ikke overspændes da det slider unødigt på lejerne, forklarer indehaveren.

rich-media-8
Casper Larsen, indehaver af Midtfjord Agro. Foto: Emil Samsø Møller.