Dansk importør mærker stigende efterspørgsel på store finsnittere, og maskinstationer kan se fordelene.

John Deere præsenterede fornyligt den nye 9000-serie finsnittere med 970 maksimale hestekræfter og 4.800 newtonmeter drejningsmoment. Det blev kort tid efter overgået af Krone, som med ny topmodel i BigX-serien nu tilbyder 1156 hestekræfter og 5.400 newtonmeter drejningsmoment.

Men handler det blot om at overgå naboen?

Hvis blot den kan udnyttes, så er det en fornugtig investering for alle parter.

- Jørgen Rostgaard, indehaver Rostgaard Maskinstation

Claus Fey, som er produktchef hos Brøns Maskinimport, som er den danske importør af Krone, fortæller, at vi med sikkerhed kan forvente større og større finsnittere i Danmark:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har på nuværende tidspunkt 10 finsnittere i Danmark med 1.000 hestekræfter eller derover, og inden for de seneste fem år, har vi leveret én finsnitter med 1.000 hestekræfter hvert år.

Han ser derfor tendensen fortsætte i takt med, at de danske bedrifter bliver større og større.

Det er også en tendens man mærker hos de danske maskinstationer, som køber større og større finsnittere, for at matche de større og større kunder.

Det skal passe sammen

Hos Rostgaard Maskinstation i Københoved råder man over fire finsnittere fra Claas hen over sommeren. I efteråret køber man en ekstra finsnitter, hvor man venter med at bytte den ældste til majssæonen er overstået. Dermed er der i efteråret fem finsnittere på maskinstationen.

Til majssæonen 2018 fik man leveret topmodellen fra Claas i form af en Jaguar 980 med 884 hestekræfter samt 12 rækket majsskærebord.

- De øvrige finsnittere vi råder over er Claas Jaguar 950, som med sine 580 hestekræfter passer rigtig godt til græsensilering hen over sommeren, hvor vi kan have svært ved at udnytte de helt store finsnittere, fortæller Jørgen Rostgaard, indehaver af Rostgaard Maskinstation.

- I majsen derimod kan vi udnytte den store kapacitet, som vi har oplevet i 980'eren i denne sæson, forklarer Jørgen Rostgaard, men påpeger det faktum, at tingene skal passe sammen.

- Det er dog vigtigt, at finsnitteren kører dér, hvor det giver mening. Det betyder blandt andet, at der gerne skal være store vogne med, så skift af vogne i marken ikke bliver for tit, og forholdene omkring stakken skal være i orden, så vognene ikke skal holde og vente på at aflevere et læs.

Større efterspørgsel

Jørgen Rostgaard oplever at flere og flere kunder efterspørger den store finsnitter:

- Mange vil gerne have fyldt en silo på én dag, og da det kan betyde 60 til 80 hektar i én silo, så kræver det noget kapacitet.

- Det er klart, at en stor finsnitter er dyre i indkøb, end en mindre, men hvis blot den kan udnyttes, så er det en fornugtig investering for alle parter, bare man har for øje, at finsnitteren udnyttes fuldt ud, og eksempelvis ikke sendes ud i områder, hvor der er blødt, hvor der ikke er vogne nok og hvor forholdene ikke tillader stor kapacitet.

Et kvalitetsspørgsmål

Hos Hans Tobiasen Maskinstation nær Ribe råder man over to Krone BigX 1100 med over 1.000 hestekræfter og 14 rækket majsskæreborde.

Her fortæller maskinstationsejer Hans Tobiasen, at de store finsnitter ikke kun er garanti for en stor kapacitet, men også en garanti for en stor kvalitet.

- Opbygningsmæssigt er der ikke det store forskel på de største modeller i BigX-serien, foruden mere motorkræft, og det er netop det, som kan afgøre, om kvaliteten bliver tilfredsstillende, fortæller han.

- For at lade kvaliteten og kapaciteten passe sammen, kræver det simpelthen noget effekt bag corncrackeren, og det er vi rigtig godt tilfredse med i de store Krone-finsnittere.

Man fik den første Krone BigX 1100 for fire år siden, og fik den seneste leveret sidste år. Grunden til at man udviddede flåden af store finsnittere med 100 procent skyldes udelukkende et kunde-ønske:

- At vi kan nå langt mere på samme tid betyder rigtig meget for mange af vores kunder. I nogle tilfælde går vi fra to snitterhold til ét, ved at kunne tilbyde en meget stor finsnitter, frem for flere mindre.

Også i græs

Hos Hans Tobiasen råder man ialt over fire finsnitter, hvor snitterflåden foruden de to BigX 1100 også består af Krone BigX700 samt en Claas Jaguar 850.

- Det er klart, at logistikken skal være i orden, når vi kommer med den store finsnitter, men det er også tilfældet flere og flere steder i dag, hvor der bliver bygget gode forholdene omkring eksempelvis køresiloer.

I græssæsonen bruger man også de store finsnittere, hvor man også udnytte den store kapacitet til semi-faste kørespor.

Med vores selvkørende Krone BigM skårlægger, kan vi både græsset ind fra hver side, så vi kan rive 24 meter græs sammen, og ligge det i nærheden af et kørespor. På den måde centere vi trafikken fra frakørselsvogne og gyllevogne i plejesporene - og den store finsnitter er ligeglad med, hvor meget græs der kommer i skåret fra de 24 meter.