Nyheder

Avlsfremgangen hos DanBred fremmer produktiviteten

9. mar. | Indrykket af DANBRED

Avlsfremgangen i DanBred Duroc-avlsdyr kan genfindes i niveauet hos hos D(LY)-krydsningsdyr.

Del artiklen:

Af Birgitte Ask, Chefforsker, Seges Svineproduktion, Avl & Genetik


Potentiale: Avlsfremgangen for tilvækst, kødprocent og fodereffektivitet i DanBred Duroc-avlsdyr kan genfi ndes i niveauet hos D(LY)-krydsningsdyr. Det bekræfter, at det genetiske potentiale hos DanBred avlsdyr slår igennem hos svineproducenterne og dermed bidrager til en positiv udvikling på bundlinjen.

Som svineproducent ser du den avlsfremgang, der skabes i den renracede DanBred avlskerne, når du benytter krydsningsdyr i din produktion. Du vil kunne se avlsfremgangen, uanset hvilke miljøer du placerer krydsningsgrisene i. Miljøet kan variere meget fra besætning til besætning. Det gælder bl.a. for forhold som hygiejne, areal pr. gris, fodringsstrategi og -kvalitet. 

I DanBreds avlsbesætningerne tilstræber vi at have de miljøforhold, som vi forventer vil gælde for de bedste produktionsbesætninger i fremtiden. Det er naturligvis en udfordring, og det er derfor særdeles vigtigt løbende at dokumentere og bekræfte, at den avlsfremgang, som ses i avlsbesætningerne, rent faktisk også slår igennem i produktionen. For eksempel afprøvede Seges Svineproduktion, som varetager drift og udvikling af DanBred avlsprogrammet, i alt 2.552 DanBred D(LY)- krydsningsdyr sideløbende med 3.463 DanBred Durochangrise i et forskningsrelateret forsøg på individprøvestation Bøgildgård.

»Selvom forsøget overbevisende dokumenterer eff ekten af avlen, så er der stadig mange svineproducenter, der stiller spørgsmålstegn ved gennemslaget af avlen i deres besætning. Derfor vil vi gerne fremhæve resultaterne, som viser et overbevisende potentiale hos DanBred D(LY)- krydsningsdyr og desuden bekræfter, at avlsfremgangen hos de renracede DanBred dyr slår igennem hos krydsningsdyrene «, lyder det fra Bjarne Nielsen, cheff orsker i Seges Svineproduktion, Avl & Genetik.


Krydsninger er på niveau med bedste renracede Duroc

Resultaterne i tabellen viser, at D(LY)-hangrise præsterer på samme niveau som deres halvsøskende af renracede Duroc-hangrise fra avlskernen på afprøvningstidspunktet 2014 til 2015 mht. tilvækst og foderforbrug. Også selvom halvdelen af deres gener kommer fra forældrene - de renracede DanBred Landrace og Yorkshire. Racer, som ikke har nær så høj produktivitet på slagtesvineegenskaberne som Duroc. Hvis vi korrigerer for niveauet i Yorkshire og Landrace er niveauet hos D(LY) faktisk betydelig bedre end forventet. 

»Når DanBred krydsningsdyrene præsterer bedre end forventet ud fra gennemsnittet af deres forældre – altså gennemsnittet af Durocfædrenes og LY-mødrenes genetiske potentiale – og oveni købet under samme miljøomstændigheder, så skyldes det formentlig krydsningsfrodighed «, fortæller Bjarne Nielsen. Af tabellen ses også, at Duroc-hangrise fra avlskernen præsterer endnu bedre nu (2018). Det er vigtigt at bemærke, da det er blandt Duroc-ornerne i avlskernen, at de bedste løbende bliver udvalgt til at komme på KSstation, og som du derfor kan få gavn og glæde af at købe produktionssæd fra.


Avlen giver op til 188 pct. gennemslag

I forsøget blev det også undersøgt, om der er genetisk sammenhæng mellem produktiviteten i Duroc og D(LY)-krydsningerne. En genetisk sammenhæng kan vises ved at se på, om forskellene i Duroc-fædrenes avlsværdier (subindeks) også kommer til udtryk i krydsningsafkommets præstationer, og forsøget viste et overbevisende gennemslag. Faktisk var gennemslaget af Duroc-fædrenes avlsværdier for tilvækst, fodereffektivitet og kødprocent i krydsningerne på hele 140, 88 og 82 pct. For alle egenskaberne er der altså gennemslag, og for tilvækst og kødprocent er der desuden krydsningsfrodighed. 

Læs mere i meddelelse 1092 og 1093 på svineproduktion.dk


Fakta: 

  • Krydsningsfrodighed opstår, når svineracer krydses, og krydsningsafkommets egenskaber er bedre end gennemsnittet af forældrene
  • Ved brug af forkortelser for krydsninger står far-racen altid først. F.eks. betyder betegnelsen LY, at det er afkom af en Landrace-orne og en Yorkshireso, mens D(LY) er afkom af en Duroc-orne og en LY-so. 


Tabel: Gennemsnitlig produktivitet, korrigeret for miljøfaktorer, af DanBred Duroc- og DanBred D(LY)-orner født i 2014 til 15 samt gennemsnitsresultater fra DanBred Duroc-orner afprøvet på individprøvestationen Bøgildgård i 2018. 


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

reklame