Automatisk oplæsning:

Uforklarlig spredning sydpå af Covid-19

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Covid-19 blandt mink har nu spredt sig til Vejle og Esbjerg kommuner - op til 14 nye farme er berørt.

To minkfarme i Esbjerg og ved Vejle er blevet ramt af Covid-19, og dermed har sygdommen tilsyneladende taget et uforklarligt spring sydpå.

I følge TV Syd er det en farm i Thyregod i det nordvestlige Vejle kommune og en i Måde i Esbjerg kommune, der er blevet ramt. Mediet har talt med veterinærchefen Flemming Kure Marker fra Fødevarestyrelsen, som meddeler, at besætningerne skal slås ned tirsdag eller onsdag.

I øjeblikket er der i følge Fødevarestyrelsen 11 smittede kommuner i landet. De seks ligger i Nordjylland, og så er der to i det midt- og vestjyske, og så er der Vejle og Esbjerg kommuner, der nu altså også er kommet med på listen.

Indtil i går var de sydligste ramte kommuner Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande kommuner. Mellem disse og Esbjerg Kommune ligger Vejen og Billund kommuner, men her er der ikke konstateret smitte.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Smitten kan være vandret fra Brande-Ikast kommune til den tilgrænsende Vejle kommune. Men mellem Vejle kommune og Esbjerg kommune ligger Vejen kommune, hvor der heller ikke er konstateret smittede farme.

Der er også et spring mellem de midtjyske kommuner og de nordjyske kommuner. Smitten springer således store områder over, og ingen ved hvorfor.

"Vi udelukker ingen årsag, men vi kender den ikke. Derfor reagerer vi så hurtigt som muligt. Vi ved, at mennesker smitter mink, og mink smitter mennesker," siger Flemming Kure Marker til TV Syd.