Automatisk oplæsning:

Ejerne af smittede besætninger kan nu aflive deres egne mink

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Nu kan minkavlere selv stå for aflivningen af egen smittede besætning.

Hvis man som følge af Covid-19 skal have aflivet sin minkbesætning, kan man nu selv stå for opgaven.

Tidligere har minkavlere haft mulighed for at hjælpe myndighederne mod betaling. Nu kan minkavlere selv stå for aflivningen samt rengøring og desinfektion og få dækket udgifterne til det.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Dermed håber Fødevarestyrelsen, at aflivningen af omkring 1,3 millioner mink kan ske hurtigere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi har desværre over de seneste uger set en bekymrende smitteudvikling på minkfarmene og må konstatere, at det er svært at få aflivet besætningerne hurtigt nok til at mindske risikoen for smitte mellem farmene og fra farmene ud til civilsamfundet, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Hove.

- Vi arbejder selv på at udvide kapaciteten, men minkejerne er vant til at håndtere dyrene og vil kunne levere et vigtigt bidrag til for alvor at øge tempoet, siger beredskabschefen.

Fødevarestyrelsen tilbyder efter dialog med Kopenhagen Fur minkavlerne en standardaftale, som beskriver de opgaver, ejeren får ansvaret for som led i aflivningen af farmens mink og den efterfølgende rengøring og desinfektion, står der i pressemeddelelsen.

- Aftalen sikrer, at avlerne får dækket deres omkostninger. Vi kender af gode grunde ikke de samlede udgifter, fordi vi ikke ved, hvor mange minkavlere der vil takke ja til opgaven, og ad den vej hjælpe myndighederne med at få styr på smittespredningen, siger Nikolas Hove.

Opgaverne udføres under besætningsejerens ansvar, men Fødevarestyrelsen vil være til stede under aflivningen og blandt andet informere om brug af værnemidler.

Styrelsen vil også skulle godkende, at den efterfølgende rengøring og desinfektion er tilstrækkelig til at hindre spredning af Covid-19 smitte. Besætningsejeren modtager en fast aftalt betaling til dækning af sine omkostninger, som afhænger af besætningens størrelse