Endelig løfter John Deere sløret for den nye store mejetærsker-serie, som topper ved 700 hestekræfter.

Modellerne i John Deeres nye X9-serie mejetærsker bliver enten X9 1000 eller X9 1100. Tallene refererer ikke til effekten i motorrummet, som leveres af en nyudviklet John Deere 13,6 liters motor. I 1000-modellen yder den maksimalt 639 hestekræfter med boost-effekt, og i topmodelen, X9 1100, er der tale om maksimalt 700 hestekræfter.

To rotorer

Selve tærskeprincippet er udvidet væsentligt i X9-serien sammenliget med S700-serien, hvor det totale soldareal er øget med 36 procent til knap syv kvadratmeter, og med luftforsyning fra fire blæsere.

Selve tærskningen foregår i to langsgående rotorer på 3,51 meter i længden og 601 millimeter i diameter, som fødes med en otte vinget accelerator, som John Deere kalder den. Dual Separator'en, som er det officiellenavn føder de to rotorer i en 270 graders åbning.

rich-media-1
John Deere kommer med store procent-tal for udvigelsen af kapaciteten i maskinen - men der er immervæk også kommet en forøgelse af rotorantallet på 100 procent i den nye X9-serie. Foto: John Deere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Her efter udtærskes kornet i et 45 procent større tærskeareal sammenlignet med S700-serien, og resten af vejen op igennem rotoreren er udskillesarealet øget med 80 procent. Noget af forklaringen kommer ret naturligt af den årsag, at S700-serien blot er udstyret med én rotor.

Selve sluget på maskinen er 23 procent bredere.

15,2 meter skærebord

Skærebordets udvalget er blevet helt ændret, for at passe til kapaciteten på den nye maskine, fortæller John Deere, og det største skærebord til den nye serie er på 15,2 meter svarende til 50 fod. Men der er også mindre modeller på 35, 40 samt 45 fod i bredden. I majsen kan der vælges mellem otte, 12, 14 samt 18 rækkede majsskæreborde - selvom det dog er tvivlsomt, om det 18 rækkede kommer til Europa.

rich-media-2
50 fod er den nyt topmodel i draper-bord fra John Deere.
rich-media-3
18 rækket er topmodellen inden for majsskæreborde - men det er tvivlsomt, om det kommer til Europa.

- Selve båndet i skærebordet er også helt nyt. Der er tale om et helt nyt koncept med en ru overflade, som vi har taget patent på, fortalte Carsten Heftrig, produktchef for mejetærskere hos John Deere under lanceringen af skærebordet på Agritechnica tilbage i november 2019.

Han forklarer at den ru overfalde har den fordel, at den fanger mange af de små kerner, som raps og græsfrø, som ellers vil vælte ud af bordet og ned på jorden.

- På denne måde fanger vi faktisk alle små kerner og får dem transporteret hen til indføringen af mejetærskeren.

Selve båndet er en meter dybt, også er der kommet pigge på topsneglen i skærebordet.

- Det gør den framragende til raps-høst, og helt sikkert noget I vil kunne bruge i en dansk høst, hvor afgrødemængden kan være enorm, fortæller Carsten Heftrig.

Hurtig aflæsning

Korntankten på de nye modeller i X9-serien er på enten 16.200 liter i topmodellen samt 14.800 i den mindste model. Tømmehastigheden er på den mindste maskine 159 liter i sekundet, og 186 liter i sekundet på topmodellen. Det er netop under aflæsningen, at boost-effekten fra motoren kobles til, og de 700 hestekræfter opnås.

rich-media-4
Aflæsserkapaciteten på topmodellen ligger på 186 liter i sekundet fra den 16.200 liters korntank.

Stor korntank kan være lig med tung maskine, og John Deere tilbyder både hjul og bælter til maskinen. Bæltebredderne er enten 30 eller 36 tommer svarende til 76 eller 91 centimeter.

Ny kabine

Der er også store nyheder i kabinen, som har mange lignende træk fra den nye 8R- og 7R-traktor-serie. Der kan vælges tre forskellige komfortpakker, og i den mest luksuøse udgave er der tale om et lædersæde med integreret massage-funktioner. John Deere tilbyder desuden ActiveSeat II til mejetærsker-kabinen med mulighed for drejbar både til højre og venstre side.

rich-media-5
Hvornår maskinerne er klar til det danske marked, er endnu uvist.