X9 rotormejetærskeren er blevet prøvekørt, og der gemmer sig flere nye detaljer på det nye grønne flagskib fra John Deere.

Forventningerne er uden tvivl store til det nye flagskib inden for rotormejetærskere fra John Deere. Lige siden lanceringen på Agritechnica 2019, hvor de sparsomme oplysninger vakte stor interesse for X9-mejetærskeren.

Men for to måneder siden blev de tekniske oplysninger om den nye stor-tærsker fra John Deere afsløret, og siden da har vi med spænding ventet på at få lov at vise billeder og film af det kommende grønne flagskib.

En decideret PowerGear-test med plusser og minusser samt en lang høstdags erfaringer, må vi dog vente en smule med, men vi har fået lov at kigge ind under de grønne sideplader på maskinen, og i filmen øverst, kan man måske danne sig et begyndende indtryk af X9-mejetærskeren.

rich-media-1
Den nye John Deere X9 med 45 fods skærebord.

Markeds bredeste

Indtil videre er der tale om to modeller i John Deere X9-serien: X9 1000 og X9 1100 med henholdsvis maksimalt 630 og 690 hestekræfter.

Under de grønne sideplader gemmer der sig to rotorer, som har samme princip, som på S-serien. Rammebredden er 1,71 meter, hvilket er det bedste på markedet. Materialet passere først den otte vingede indførings accelerator med chevron-mønster, hvilket ifølge John Deere skyldes, at fødningen til de to rotorer sker mere ens artet.

Rotorerne er opbygget ligesom på S-serien i tre zoner, hvor vi først har indføringen, dernæst tærskning og til sidste udskillelse.

Rotorerne er 610 millimeter i diameter og 3,5 meter lange. Tærskearealet ligger på 1,6 kvadratmeter mens udskilles-arealet ligger på 3,5 kvadratmeter. En ret speciel detalje er, at der også er et udskillelses areal under udkaste-tromlen, som er monteret bag rotorerne, hvor de sidste kornkerne fra halmen kommer videre til soldet.

Soldarealet er på 7 kvadratmeter, og der sidder hele fire blæsere til soldkassen

Golfbolde-knive

Når snitteren er koblet til foregår snitningen med 124 knive og variabelt modskær, som justeres fra kabinen.

En spændende detalje på snitteknivene er, at de er mærket med udhulninger som man kender det fra en golf-bold. Det giver en bedre air-dynamik på golf-bolden, og det forbedre også luftstrømmen omkring snitteknivene, og John Deere fortæller, at denne teknik spare dem for 27 hestekræfter på maskinen.

rich-media-2
Snitteknivene i den nye X9-serie har mærker som en golf-bold, hvilket sparer diesel på grund af den bedre air-dynamik omkring knivene.

I det hele taget fortæller John Deere, at man i jagten på at spare heste har hentet over 100 hestekræfter.

Foruden de 27 hestekræfter ved snitteknivene er der sparet 16 hestekræfter ved en større diameter på remsiver, 22 hestekræfter er sparet ved nykøleteknik. og 37 hestekræfter sparet ved ny motorteknologi.

Motoren på den nye X9-serie er en nyudviklet 13,6 liters seks cylindre motor fra John Deere. John Deere fortæller, at motoren vejer 10 procent mindre, har 10 procent mere moment og skulle spare 10 procent diesel sammenlignet med den tidligere 13,5 liters motor fra John Deere

Motoren arbejder med maksimal effekt og moment ved 1.900 motoromdrejninger, og det er dér John Deere fortæller brændstofbesparelsen burde ligge. Momentkurven bliver forbliver stabil fra 1.900 ned til 1.400 motoromdrejninger

rich-media-3
Den nyudviklet 13,6 liters sekscylindret John Deere-motor på toppen af X9-mejetærskeren.

Brændstoftanken rummer 1.250 liter, og med et anslået dieselforbrug på 90 liter i timen, så burde der være brændstof til en 14 timers arbejdsdag.

Når brændstoffet skal i tanken har man en quick-filler på tærskeren, hvilket betyder, at man koblet til studsen her ved jorden, og pumper diesel i med 550 liter i minuttet - en teknologi, som også er kendt fra lufthave

rich-media-4
Quick-filler systemet kan fylde maskinen med 550 liter diesel i minuttet.

Korn-tanken rummer 16200 liter og de knap 13 ton korn tømmes på 100 sekunder med 186 liter i sekundet.

rich-media-5
Korn-tanken rummer 16200 liter og de knap 13 ton korn tømmes på 100 sekunder med 186 liter i sekundet.

Genkendelig kabine

Kabinen nok et af de steder, hvor vi ser mest genkendelighed fra tidligere mejetærskere.

Eksmepelvis er højre armlæn nøjagtig magen til det vi kender fra S700-serien. Hvis mejetærskeren købes som John Deere Signature Edition udstyres den med ekstra arbejdslys samt lædersæde med message - ligesom vi kender det fra de nye 8R og 7R-serie John Deere traktorer.

rich-media-6
Højre armlæn er identisk med det vi kender fra S700-serien.