Automatisk oplæsning:

Konsulent opfordrer til at indstille aftopning efter de største roer

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Det kan være svært at indstille aftopningen optimalt i år, da fremspiringen af roerne er meget forskelligt på Sydhavsøerne.

Roe roekampagnen er godt i gang, og til trods for svære startbetingelser, så ser udbytterne rigtigt fornuftige ud svingende fra 11 til 13 ton sukker pr. hektar svarende til 17 til 18 procent af totalvaren.

- Kampagnen begyndte under rigtigt tørre forhold, og selvom alle områder stort set har fået lidt vand efterfølgende, så forsvinder fugten hurtigt i jorden under de tørre forhold, fortæller Anders Thue Tobiasen, som er planteavlskonsulent hos VKST.

Brug en 10'er

Til sæson 2020 har Nordic Sugar indført en fast urenhed på tre procent for at tage topskiven med ind på fabrikken, og det sætter krav til aftopningen af toppen, så man får så meget topskive med, som muligt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Men her i 2020 kan det være utroligt svært at ramme det helt optimale forhold, da der er stor forskel på fremspiringen af roerne på de enkelte marker. Det skyldes primært det meget tørre og knoldet forår, fortæller Anders Thue Tobiasen.

Han opfordrer til, at man indstiller aftopning efter de største roer på marken:

- En god tommelfingerregel er, at der ikke skal aftoppes mere, end der kan ligge en 10'er på toppen af roen. Ved at gå efter de mindste roer med aftopperen, så risikere man at vælte de største roer, også kommer de enten ikke med op i optageren, eller der skæres noget af dem. I den situation er det bedst at det er de små roer, som ikke aftoppes og dermed tages op optimalt.

rich-media-1
En god tommelfingerregel er, at der ikke skal aftoppes mere, end der kan ligge en 10'er på toppen af roen. Foto: Anders Thue Tobiasen.